ÅTERSTODEN AV DAGEN

Regi: James Ivory
Drama/kärlek Storbritannien 1993 2 tim 14 min

Filmen är baserad på Kazuo Ishiguros roman med samma namn. Kazuo Ishiguro fick Nobelpriset i litteratur 2017. På Darlington Hall i England på 30-talet härskar butlern James över den stora skaran tjänstefolk. Han visar aldrig några känslor. När den nya hushållerskan dyker upp sätts James ur spel.

Torsdag 18 januari kl 19.00

QUEEN OF KATWE

Regi: Mira Nair
Drama USA/Sydafrika 2017 2 tim 4 min

Uppväxt i slummens Uganda finner Mutesi en väg från fattigdom till berömmelse genom sin skicklighet i spelet schack. Filmen är baserad på den verkliga historien om Phiona Mutesi och hennes resa för att bli en av Ugandas bästa schackspelare genom tiderna.

Tisdag 30 januari kl 19.00

HEARTSTONE

Regi: Gudmundur Arnar Gudmundsson
Drama Island 2016 2 tim 9 min

En lika vacker som brutal uppväxtskildring från en avlägsen isländsk fiskeby. Tonårspojkarna Thor och Christian har känt varandra hela livet. Under en omvälvande sommar försöker en av dem vinna en flickas hjärta, medan den andra upptäcker nya känslor för sin bästa vän.

Torsdag 15 februari kl 19.00

OUAGA GIRLS

Regi: Theresa Traore Dahlberg
Dokumentär Sverige 2017 Språk Franska/Mooré 1 tim 23 min

Vi får möta en grupp unga kvinnor som av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ouagadougou, Burkina Faso. Pricksäkert och poetiskt om flickornas sista skolår. Ger en intressant bild av landets historia och samtid.

Till filmen får man ta med en gäst
Tisdag 27 februari kl 19.00

DEN EVIGA VÄGEN / IKITIE

Regi: A J Annila
Drama Finland 2017 1 tim 43 min

Jussi Ketola sitter i en bil på väg mot Finlands östra gräns, och hans enda tanke är: han kommer inte att återvända hem levande. Året är 1930 och Lapporörelsen skjutsar misstänkta kommunister till gränsen. Med nöd och näppe lyckas Jussi fly till Sovjet där han får en ny identitet. Baseras på Antti Tuuris historiska roman med samma namn.

EXTRA FINSK FILM
Fri för alla, Finskt förvaltningsområde bjuder
Torsdag 15 mars kl 19.00

SÅ LÄNGE HJÄRTAT KAN SLÅ

Regi: Katell Quillevere
Drama Frankrike 2016 1 tim 44 min

En ung man i koma efter en bilolycka. En medelålders kvinna med hjärtfel. Det är den allmänmänskliga utgångspunkten för en film där en svår kirurgisk transplantation skildras på ett stillsamt, nästan dokumentärt vis.

Tisdag 27 mars kl 19.00

DEN SYRISKA FÖRLOVNINGSRINGEN

Regi: Sophie Boutros
Drama/kärlek Libanon/Jordanien/Egypten 2016 1 tim 32 min

Therese är hustru till borgmästaren i en liten by i Libanon. Hon har höga förväntningar inför ett stundande besök från dotterns blivande man och hans familj.

Tisdag 10 april kl 19.00

HUMAN FLOW

Regi: Ai Weiwei
Dokumentär USA 2017 2 tim 2 min

Den världsberömde, politiske konstnären Ai Weiwei har under ett års tid rest runt i 23 länder för att möta människor på flykt. Resultatet är en unik, konstnärlig inblick i vardagen för miljontals människor som flyr krig, förtryck och klimatkatastrofer.

Torsdag 26 april kl 19.00