CITIZEN SCHEIN

Regi: Maud Nycander, Jannike Åhlund, Kerstin Grunditz Brennan
Dokumentär Sverige 2017 1 tim 40 min

Harry Scheins livshistoria saknar motstycke i svensk nutidshistoria. Harry, 14 år, var ett ensamkommande judiskt flyktingbarn från Österrike. Han blev den svenska efterkrigstidens mest inflytelserika kultur– och mediepersonligheter. I börjar av 60-talet grundade han Svenska Filminstitutet. Harry Schein var under många år gift med Ingrid Thulin.

Tisdag 5 september kl 19.00

MANCHESTER BY THE SEA

Regi: Kenneth Lonergan
Drama USA 2016 2 tim 17 min

När hans äldre bror Joe går bort får Lee Chandler veta att hans bror utsett honom till ende förmyndare för sin son. Lee tar tjänst-ledigt och återvänder motvilligt till hemstaden Manchester-by-the-Sea för att ta hand om Patrick, en livlig 16-åring. Väl hemma påminns han om det förflutna som tvingade honom att bryta upp med sin fru och det samhälle där han fötts och vuxit upp. Stärkta av det gemensamma minnet av mannen som höll deras familj samman, tvingas Lee och Patrick kämpa för att anpassa sig en värld utan honom.

Torsdag 21 september kl 19.00

Päron och lavendel

Regi: Eric Besnard
Drama/kärlek Frankrike 2015 1 tim 40 min

När Louise man går bort blir livet minst sagt besvärligt, med två barn och en stor vacker gård att ta hand om i hjärtat av Frankrike. Men livet tar en ny vändning när hon kör på en främling med bilen. Trots att han inte verkar skadad bestämmer hon sig för att ta hand om främlingen, som presenterar sig som Pierre. Snart inser hon att Pierre är en ganska besynnerlig man, men kanske precis vad hon och hennes familj behöver.

Tisdag 3 oktober kl 19.00

LJUS I NATTEN / TOIVON TUOLLA PUOLEN

Regi: Ari Kaurismäki
Drama Finland 2017 1 tim 38 min

Två berättelser korsar varandra som av en händelse. Khaled, en flykting från Syrien, glider in till Helsingfors som fripassagerare på ett fartyg för att söka asyl. Handelsresande Wikström lämnar sin alkoholiserade hustru, säljer sitt skjortlager och satsar alla pengarna på poker. Han öppnar restaurang och anställer Khaled som diskare.

Torsdag 19 oktober kl 19.00

PERSEPOLIS

Manus och regi: Marjane Satrapi och Vincent Paronnaud
Drama/biografi Iran 2007 1 tim 35 min

Prisbelönad animerad film baserad på Marjane Satrapis självbiografiska serieroman med samma namn. Berättelsen följer en ung tjej som växer upp i Iran under den iranska revolutionen, och visar hur hennes familjs drömmar om förändring krossas när muslimska fundamentalister tar makten och mänskliga friheter drastiskt inskränks.

Tisdag 31 oktober kl 19.00

AQUARIUS

Regi: Kleber Mendonca Filho
Drama Brasilien 2017 2 tim 22 min

Clara är en 65-årig pensionerad musikkritiker och änka, men också den sista lägenhetsinnehavaren i Aquarius, ett tvåvåningskomplex från 1940-talet i överklassens vackra strandresidenser i Recife. Alla hennes grannar har tvingats sälja sina boenden till ett företag som har byggplaner för området. Men Clara har bestämt sig för att hon hellre dör än ger upp sin lägenhet.

Torsdag 16 november kl 19.00

PAULINA

Regi: Santiago Mitre
Drama/thriller Argentina 2017 1 tim 43 min

Paulina väljer mot sin fars vilja att ge upp en lovande advokatkarriär i Buenos Aires för ett jobb som lärare i en isolerad och fattig by på landet. Hon vill göra skillnad i människors liv, i motsats till pappan och hans meningslösa arbete som domare. Driven av sina höga ideal och full av förhoppningar tar hon itu med arbetet, men inget är riktigt så enkelt som hon trott. Hennes nya elever är ointresserade och vill hellre smita ut än delta i filosofiska diskussioner i klassrummet. En sen kväll blir Paulina brutalt överfallen.

Torsdag 30 november kl 19.00

EN ALLDELES SÄRSKILD DAG

Klassiker i regi av Ettore Scola
Drama Italien 1977 1 tim 50 min

Sophia Loren och Marcello Mastroianni i toppform. Det är dagen då Adolf Hitler besöker Benito Mussolini i Rom. Nästan alla är ute för att titta på spektaklet. Dock inte hemmafrun Antoinetta. Även radioreportern Gabriele har stannat hemma. Trots sina olikheter blir de två vänner och tillbringar en alldeles särskild dag tillsammans.

Tisdag 12 december kl 19.00